24 juli 2024

Ingebruikname eerste doublet Aardwarmte Maasdijk

“We gaan nu van de bouwfase naar productiefase”

De komende weken staan in het teken van de ingebruikname van de eerste twee putten (doublet 2) van Aardwarmte Maasdijk. Het gaat deze periode om testen en proefdraaien, maar er wordt – zodra de put is aangesloten – ook daadwerkelijk duurzame warmte geleverd aan de telers in het gebied. Geert van Ek, realisatiemanager van het project: “Opnieuw een spannend moment. De bovengrondse installatie – het pompgebouw – is zo goed als klaar en wordt nu aangesloten op de productie- en injectieputten, allereerst nemen we doublet 2 in gebruik.“

“We brengen eerst het warmtenet geleidelijk op een bepaalde temperatuur via de reguliere ketelvoorziening en gaan daarna over op de warmtelevering vanuit het bronwater uit de productieput. Daarbij gaat het wel om hoeveelheden van 300m3 per uur. Als alles is ingeregeld kunnen we gaan proefdraaien en worden nog een aantal tests uitgevoerd die in de voorafgaande fases nog niet mogelijk waren. We gaan nu duidelijk van bouwfase naar de productiefase.”

Geert van Ek

Eigen elektriciteit

Geert van Ek vertelt dat het ook belangrijk is dat in deze fase het gas van het water - dat van 2,9 kilometer diepte omhoog wordt gepompt - wordt gescheiden. Dat gas vangen we op en gebruiken we voor de energievoorziening van de installatie. “We zorgen op deze manier voor onze eigen elektriciteit. We zijn min of meer zelfvoorzienend en in ieder geval minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.”

In het aardwarmtegebouw wordt alles in gereedheid gebracht om na doublet 2 ook de andere twee doubletten snel in gebruik te kunnen nemen. De drie proceslijnen (elk doublet heeft een eigen proceslijn) zijn tegelijkertijd aangelegd om dat mogelijk te maken. Geert van Ek: “Het is een spannende tijd, maar qua planning gaat het allemaal de goede kant op.”
 

Stabiel

Bij de opstart met één doublet wordt ongeveer 17 megawatt aan warmte geleverd  en bij twee doubletten komt dat vermogen naar verwachting rond de 34 megawatt  te liggen. Volgens Geert van Ek is het belangrijk dat vanaf het moment dat er warmte geleverd wordt  er nauwelijks onderbrekingen in die warmtelevering zijn, wanneer ook de andere twee doubletten in werking worden gesteld. “We moeten stabiel zijn. Dat gaat stap voor stap. We stemmen de levering van warmte af op de aanleg van het warmtenet. Het voordeel is dat het nu zomer is en de vraag vanuit de telers minder groot. Dat is makkelijker testen en proefdraaien dan dat er meteen volop geleverd moet worden.”

Veiligheid

“Het mooie is dat er in de gehele periode dat we hier gewerkt hebben geen enkel incident is geweest waarbij iemand ernstig letsel heeft opgelopen”, vertelt Geert van Ek. “Dat is het gevolg van het feit dat we de veiligheid hier zeer serieus nemen. Op sommige dagen liepen hier toch honderd mensen rond. Maar als we eenmaal produceren nemen de operators het over en is het een stuk rustiger op het terrein.”

Wat is een doublet eigenlijk?

Voor het winnen van aardwarmte zijn twee putten nodig, samen worden deze een doublet genoemd. Een doublet heeft één put voor het oppompen van water (productieput) en één put die het water terugvoert (injectieput) naar de ondergrond. De uiteinden van deze putten bevinden zich ondergronds (op een diepte van 2,9 km) op een afstand van 1 à 2 kilometer van elkaar. Boven de grond is de afstand slechts enkele meters.

Lelystad doublet foto en graphic
Hoe werkt aardwarmte?
Close
Hoe werkt aardwarmte?