Komende weken testen en proefdraaien
Piet van Riemsdijk werkt sinds maart drie dagen in de week bij Aardwarmte Maasdijk als constructiemanager. “Mijn rol is om ervoor te zorgen dat alles constructietechnisch goed in elkaar steekt. Dat betekent voortdurend overleg en afstemming. Is alles goed vastgemaakt? Is het geïsoleerd? Als dat niet het geval is moeten we daar verder aan werken en bij een positief antwoord kunnen we naar de volgende fase. Steeds weer maken we rondes om te kijken of alles goed in elkaar steekt en veilig is. Anders kun je bijvoorbeeld de Warmte Kracht Koppeling (WKK) niet in bedrijf stellen. We zitten nu in de fase dat we de apparatuur testen en ook gaan proefdraaien, in vakjargon noemen we dat cold commissioning en hot commissioning."
wat betekent dit?
Bij de koude inbedrijfstelling (cold commissioning) wordt gekeken of alle signalen (druk, hoeveelheid water en snelheid van stromen) binnenkomen in het besturingssysteem. Hierbij worden de pompen getest en circuleert water in het systeem. Bij goed resultaat volgt de zogeheten warme inbedrijfstelling (hot commisioning). Hierbij brengen we geleidelijk warmte in het systeem en ook het warmtenet wordt geleidelijk opgewarmd. Pas als het warmtenet op dezelfde temperatuur is kan warmte uit de aardwarmtebron worden ingevoerd in het warmtenet.
Productiepomp zorgt voor aanvoer warme water
“We gaan dan op een gegeven moment de ESP-pomp (Electrical Submersible Pump) van doublet 2 in gebruik nemen. Dit is de productiepomp, die zorgt voor de aanvoer van het aardwarmtewater. Dat betekent dat de mannen van drilling binnenkort in actie moeten komen”, vertelt Piet Van Riemsdijk. “De ESP-pomp is in april op een diepte van circa 800 meter geplaatst en pompt straks het warme water uit de put. De pomp hangt nu stand-by voor start van de productiefase. Maar dan moet alles in de bovengrondse installatie eerst wel in orde zijn, ook qua software natuurlijk.”