24 juli 2024

Samenwerking essentieel bij zo’n complex project

Tarek Hopman, business manager HVC is spin in het web

“Dat we het eerste van de drie doubletten in gebruik nemen en echt warmte gaan leveren is een mooi moment, een mijlpaal. We hebben diverse zaken aan moeten passen, onder meer door de prijsverhogingen van materialen, maar er is vooral goed samengewerkt met alle betrokken partijen.” Dat zegt Tarek Hopman, business manager bij HVC. Hij wijst op de open communicatie. “Samenwerking met de gemeente, de omwonenden die een tijdje langer in de buurt van een bouwput hebben moeten zitten, de deelnemende telers en het Warmtenetwerk Westland. En natuurlijk ook alle betrokkenen bij HVC en de partijen die op de locatie Korte Kruisweg alles voor elkaar hebben gemaakt.”

Tarek Hopman viering boring

spin in het web

Tarek Hopman is de spin het web bij alle zaken die op de aardwarmtelocatie geregeld moesten worden. “Je kunt concrete stappen zetten, maar het hele plan moet bijvoorbeeld ook juridisch en financieel allemaal kloppen. Daar hebben we hard aan gewerkt. Het is een vrij groot project met alle complexiteit eromheen. Ondanks de tegenslagen waar we mee te maken kregen hebben we de werkzaamheden op een stabiele manier kunnen uitvoeren. Daar ben ik best trots op.” 

Tarek Hopman

Optimalisatie

Tarek Hopman vertelt dat veel aandacht is uitgegaan naar de optimalisatie van het project Aardwarmte Maasdijk. “We hebben plannen ook financieel steeds bijgesteld om ervoor te zorgen dat we het project af konden bouwen. Dat leverde wel enige vertraging op maar dat financiële verhaal is belangrijk voor de toekomst, want daar zijn ook de telers bij gebaat.”

Elke week een update

Ongeveer een derde van de deelnemende telers van Aardwarmte Maasdijk krijgt binnenkort duurzame warmte geleverd. “Dat vergt niet alleen veel afstemming met de telers, maar ook met de betrokkenen bij Warmtenetwerk Westland, want zij zorgen weer voor de aansluitingen bij de telers. Het vermogen van de bron met aardwarmte  is daarbij natuurlijk leidend. Er is elke week een update van de stand van zaken. Daarnaast zijn de contacten met de deelnemers zo goed dat ze ons ook gewoon bellen als ze een vraag hebben."

Ook aardwarmte voor woningen

Tarek Hopman wijst erop dat met aardwarmte als duurzame bron van warmte voor telers en woningen de sector bijdraagt aan het fors verlagen van de CO2-uitstoot. “Uiteindelijk gaan we niet alleen aan de telers leveren, maar worden ook woningen op het aardwarmtesysteem aangesloten. We zijn op dit moment in onderhandeling om dat concreet te maken.” Naar verwachting wordt het tweede doublet in de loop van dit najaar in gebruik genomen en dan worden de telers per tracédeel op het warmtenetwerk aangesloten. “Als de drie bronnen in gebruik zijn, hebben we een enorm netwerk. Waarschijnlijk zijn halverwege 2026 de drie doubletten volledig in bedrijf. 

“Het is nu zomer dus de volumes zullen dan wat minder zijn, maar in de winterperiodes moeten we ook voldoende vermogen kunnen leveren.”