Warmtecoöperatie Maasdijk: samen glastuinbouw verduurzamen
Aardwarmte Maasdijk is een samenwerking tussen warmtecoöperatie Maasdijk en HVC met als doel duurzame warmte voor en met glastuinbouwbedrijven in het Westland te stimuleren en realiseren. Deelname van de glastuinbouw maakt het interessant om het aardwarmteproject te realiseren, want de kosten voor de aanleg van een warmteproject zijn hoog. “De coöperatie is een samenwerking van kwekers die de noodzaak van verduurzaming onderschrijven en die samen hier de schouders onder willen zetten”, vertelt Jacco Besuijen, voorzitter van de warmtecoöperatie.
80 glastuinbouwbedrijven doen mee
Hij stelt dat de leden op zoek zijn naar betaalbare alternatieven voor het huidige energieverbruik in de glastuinbouw, waarbij het gebruik van fossiele brandstoffen wordt teruggebracht. Inmiddels doen ongeveer tachtig glastuinbouwbedrijven mee in het project en vertegenwoordigen ze een groot areaal ‘glas’ in Maasdijk en s-Gravenzande. Ook de telers uit De Lier, die verenigd waren in de coöperatie Kralingerpolder maken onderdeel uit van warmtecoöperatie Maasdijk. In totaal vertegenwoordigen we gezamenlijk zo’n 500 hectare aan glastuinbouw.
Gecontracteerde vermogen bereikt
“Enerzijds willen we energie besparen en de energievraag omlaag brengen. Anderzijds willen we de bron verduurzamen.” Dat is het uitgangspunt van de leden van de coöperatie. Volgens Jacco Besuijen zijn het allemaal glastuinbouwbedrijven die zich regionaal bundelen om samen de verduurzaming van hun teeltbedrijven vorm te geven. “We hebben nu zo’n tachtig telers die meedoen en dat betekent dat we het gecontracteerde vermogen van een kleine 40 MW hebben bereikt. Je moet echt met elkaar samenwerken om dit mogelijk te maken. We kiezen nu voor aardwarmte, maar wat je ook gaat doen met elkaar - geothermie, biomassa of restwarmte bijvoorbeeld - het vergt altijd een forse investering. Je hebt elkaar dus nodig om aan de ene kant de investeringen en risico’s te delen, maar ook om de warmte die je opwekt kwijt te kunnen.” De telers maken nu voor de kassen gebruik van Warmte Kracht Koppeling (WKK). Mogelijk wordt daar later in piekmomenten nog een beroep op gedaan.
Woningen
Als bestuurslid van drie warmtecoöperaties behartigt Jacco de belangen van de telers in de regio van de coöperatie. Dat zijn de telers van tomaten, maar ook andere telers van groenten en planten doen mee in de warmtecoöperatie Maasdijk. Er wordt ook gekeken of het mogelijk is om woningen aan het warmtenetwerk te koppelen. Bijvoorbeeld via de projectontwikkelaars. Jacco Besuijen: “De hoeveelheid warmte van een woonwijk is relatief klein in verhouding tot de glastuinbouw. Het koppelen van een woonwijk aan een warmtesysteem kan dus zeker interessant zijn, maar het werkt wel anders, want telers gebruiken het jaar rond veel energie en dat is bij woningen anders. Daar heb je een groter verschil tussen winter en zomer en een forse piekmomenten op de dag zelf.”
Fossielvrij
“Een tuinder rekent alles door”, maakt Jacco Besuijen duidelijk als gevraagd wordt of het - door de hoge gasprijzen - extra interessant is om te investeren in aardwarmte. De drijfveer om over te stappen op duurzame energie moet binnen het huidige subsidieregime eigenlijk ergens anders vandaan komen, aangezien het op dit moment niet voordeliger is om aardwarmte te gebruiken ten opzichte van aardwarmte via een eigen WKK. Bijvoorbeeld op basis van de overtuiging dat verduurzamen uiteindelijk leidt tot de meest toekomstbestendige bedrijfsvoering. Naast persoonlijke overtuiging zal ook de overheid haar fiscale instrumenten moeten inzetten om verduurzaming te belonen. En we hebben uiteraard te maken met de consument die graag producten wil kopen die fossielvrij geproduceerd zijn.” Besuijen stelt dus dat het getuigt van een langetermijnvisie van glastuinbouwondernemers om een warmteleveringsovereenkomst voor de duur van vijftien jaar te tekenen.
De partijen achter de verschillende warmteclusters in het Westland hebben onlangs samen een InfraCo opgericht. Deze coöperatie vertegenwoordigt de belangen van de afnemers van warmte in het nieuw te bouwen Warmte Systeem Westland. Naast het ontwikkelen van voldoende transportcapaciteit is het voor producenten en afnemers van warmte ook belangrijk om de warmte, die opgewekt wordt door de diverse aardwarmteprojecten, onderling uit te kunnen wisselen. Ook de restwarmte vanuit Rotterdam moet via het warmtesysteem verdeeld worden.