Wat gebeurt er na het boren?
In oktober wordt duidelijk hoeveel MWth het eerste doublet van Maasdijk oplevert. “Dat gebeurt op basis van een zogeheten welltest”, vertelt Axel Sandén (productietechnoloog). “De welltest is een kwestie van voortdurend monitoren van de hoeveelheid water (kubieke meter per uur), temperatuur en de hoeveelheid elektrische energie er nodig is om het water te produceren en injecteren. Tijdens de welltest gaan we voor de eerste keer het geothermische water via het doublet produceren en injecteren.”
schoonmaken
“Maar eerst wordt de glasfiber-binnenkant van de buizen met behulp van een pomp schoongemaakt en wordt onder meer de boorvloeistof verwijderd. Dat schoonmaken gebeurt net zo lang tot het zuivere productiewater naar boven komt.”
fijne spons
Axel: “De diepste aardlaag wordt door de perforaties die we aanbrengen een hele fijne spons. Het gaat over een afstand van 250 meter en er worden zo’n 8.000 gaatjes ingeschoten met een soort kleine ronde snijbranders. Hoe makkelijker we het water naar boven gepompt krijgen hoe beter, want dan kan er een kleinere elektrische pomp aan worden gehangen en dat scheelt weer energie. Hetzelfde geldt voor de injectieput en het wegstromen van het koude water. Op basis van de uitkomst kunnen we beginnen met het inrichten van de bovengrondse installaties.“